ארגון יוצאי בילגוראיי בישראל 

תיבת טקסט: בחזרה לעמוד הקודם  Bilgoraj Jewish survivors Organization - Israel         

במדור זה אנו מנסים לאתר מידע על תמונות שהתקבלו אצלנו  

 

In the following section we seek for information about old Photos

תמונה מספר 810 - בתאריך 23.10.09 העביר לידנו חברנו אלי גל למשפחת זלצמן תמונה ישנה שמצא, התמונה המצורפת בזאת היא תמונה קבוצתית, שצולמה כנראה בבילגוראיי, אין לנו מושג מי המצולמים ובאיזו הזדמנות צולמה. אנו פונים בזאת אליכם ומנסים לברר אם יש למי מכם מידע שיכול לעזור בזיהוי האנשים, אנא הראו זאת להוריכם, אולי זה יזכיר להם נשכחות.

 

אם תצליחו לגלות משהו בעניין זה, אתם מתבקשים לצור קשר אתנו באמצעות הדואר האלקטרוני: baron-i@zahav.net.il , זה מעניין אותנו מאד, או ישירות לאלי גל:

רחוב מאיר בעל הנס 18

רמת גן 52364

טל' 03-6747698

נייד: 050-2510720

 

Photo Number 810 – On October 23rd 2009 Mr. Eli Gal [2nd Generation to the Saltzman Family from Bilgoraj] forwarded to us an old photo that was photographed in Bilgoraj. It is a group of people that we have no knowledge who are they, what was the occasion for them to get gather for that picture. Any information regarding that picture will be most welcome, Please refer to Photo # 810.

Please contact us by e-mail: baron-i@zahav.net.il or directly to:

Mr. Eli Gal

18, Meir Baal Hanes

Ramat-Gan 52364

Phone: 972-3-6747698, Mobile: 972-50-2510720

Photo Number 810 תמונה מספר

 

תמונה מספר 811 תמונה זאת מתארת התכנסות של קבוצה בילגוראיית הגיע לידינו מידי חברנו טל בנימין מנס ציונה בפברואר 2010, [סבו-לייזר טעייר היה חייט, לסבתו קראו רוחל'ה, אביו דוד וובר כונה פז'ארניק - איש מכבי אש, אמו אטל טעייר, עזב את העיירה ב 1939 בהיותו בן 5 זוכר את השריפה]. היות שמצולמים בתמונה זאת אנשים רבים קיים סיכויי שלעוד מישהו לבד ממר טל יש את התמונה, האם מישהו מכם מסוגל לספק לנו פרטים נוספים באשר לתמונה? למשל מה סיבת ההתכנסות? מתי צולמה? באילו נסיבות צולמה? האם משהו מזהה אנשים המצולמים בה?  אני יודע שהסיכויים לקבלת תשובות קלושים אך מנסה בכל זאת.

אתם מתבקשים לצור קשר אתנו באמצעות הדואר האלקטרוני: baron-i@zahav.net.il בתשובתכם ציינו שמדובר בתמונה מס' 811.

                                                                                                           

Photo Number 811 – On February 2010 Mr. Benyamin Tal [1st  Generation to the Tayer Family from Bilgoraj His grangfather Layzer Tayer was a Taylor His father David Veber was a fireman, his mother – Ethel Tayer left Bilgoraj with him when he was 5 years old in 1939, He remembers the big fire] forwarded to us an old photo that was photographed in Bilgoraj. It is a group of people that we have no knowledge who are they, what was the occasion for them to get gather for that picture. Any information regarding that picture will be most welcome, Please refer to Photo # 811.

Please contact us by e-mail: baron-i@zahav.net.il

 

 

הנדון: פרשנות לתמונה מי מכיר? מי יודע פרטים על תמונה זאת?

 

להלן מספר תגובות שהגיעו אלי באשר לתמונה מספר 811.

 

נטע אבידר מנתניה, חברה בוועד יוצאי לובלין, ואמנית יוצרת בזכות עצמה, נטע כתבה לי אינטרפרטציה למראה עיניה.  לפעמים נחוצה נפש של אמן כדי לרדת לדקויות, ללמוד מהן, ולבנות פרשנות נפלאה שכזאת...  

 

ישראל שלום:

 

אתחיל בזה שאין לי תשובות לשאלותיך אבל התמונה מעניינת. אני מתבוננת בה ומנסה לראות מה מצולם בה.

 

זוהי תמונה טקסית. הרבה אנשים עומדים בשורות מסודרות לצילום משותף. האנשים עומדים קרובים וצפופים אבל אין מגע ביניהם, ידיהם חבוקות בחיקם, כמעט כולם בפנים רציניות. מלבד אישה אחת החובקת בחיבה ובחיוך רחב את כתפי החבר/בעל בשורה שלפניה, וגם מישהי משמאל בשורה התחתונה מניחה יד על ברך חברתה.  זה די קשה להעמיד כל כך הרבה אנשים לצילום משותף, והם קצת מדברים ביניהם, תוך כדי פקודת הצלם "קאט!" עמידה מסודרת, הדוקה, ממושמעת, אבל איש, איש לעצמו.  האנשים אינם בני משפחה, כי אין כאן מגוון של גילים. כולם בערך בני אותו גיל – גיל העמידה. אין כאן נוער, אין ילדים ואין כאן זקנים. לפי הלבוש אין הבדלי מעמדות בולטים. (למרות שכדאי לשים לב לכיסויי הראש. הגברים חלקם במגבעות אזרחיות וחלקם בקסקטים פועליים - הכובע באותה תקופה הוא סוג של הזדהות חברתית-רעיונית-מעמדית-דתית). הנשים חלקן בגילוי ראש וחלקן במטפחות ראש הנראות יותר כהגנה מפני הקור, ופחות ככיסוי ראש דתי), הם לא נראים כתנועה ציונית או כל תנועה אידיאולוגית אחרת.

 

הפרדה בין המינים: הנשים מרוכזות בשורה הראשונה. מאחוריהן שורות של גברים, אבל ההפרדה אינה טוטאלית. יש מעט נשים בשורות הגברים.

 

מכל ההסתכלות הזאת נראה לי, שאלה אנשים העובדים באותו מקום עבודה.

 

זאת הייתה יכולה להיות תמונה משמימה אלמלא ההתרחשות בקדמת התמונה: הסטטיות נשברת. במרכז השורה הראשונה – יש תינוק, וילדה עם צמות בשמלה בהירה כורעת ברך ללטף את התינוק על ברכי אמו. אנחנו רואים אותה מהגב אבל אנחנו יודעים שהיא חמודה ושהיא מחייכת. היא כל כך מקסימה. שובת לב. היא ממקדת את עינינו. אילו הייתי במאי סרטים – הרי הילדה הרעננה בעלת הצמות בשמלתה הלבנה היא משב רוח רענן על רקע כל הקבוצה הכהה, המסודרת של עשרות האנשים שקפאו בעמידתם המבוימת.

 

התינוק המוצג על ברכי אמו- האם הוא עילת ההתכנסות?

 

מאחורי האם יושבים שלושה אנשים מזוקנים, נראים דתיים בעליל, מבוגרים יותר מהשאר, המכובדים שבחבורה. האם הם בעלי המפעל? משפחת התינוק?

 

נטע אבידר.

 

תגובתה של דליה בר ופרשנות שונה משל נטע אבידר:   daliabar@zahav.net.il

שלום רבקה וישראל.

ניתוח רציני אך לדעתי מנותק מן הקונטקסט של התקופה. לא הגיוני שבבילגוראיי היה מקום עבודה שהעסיק כל כך הרבה עובדים. נשים, גברים כלל זקנים. יתכן שזאת תמונה שצולמה כדי לשלוח למשהו שנסע לאמריקה. כך נהגו בימים ההם. מטפחות הראש אופייניות לתקופה, כך כיסו הנשים את ראשן (גם סבתא שלי) . חשוב לשים לב שבמרכז התמונה יושבת אישה  עם תינוק וילדה. משני צידיה יושבות שתי נשים מבוגרות ומאחוריה שני גברים עם זקנים. יתכן שזאת משפחה.  אין הפרדה בין נשים לגברים - כך היה נהוג, נשים יושבות קדימה. אבל במקרה הזה יש נשים גם בשורות האחוריות. מגוון הבגדים מייצג שוני מעמדי גיוון ברמת הדתיות. לצערי אני לא מצליחה לזהות אף אחד. אם צבי גרינאפל לא היה מאבד את הראיה הוא בודאי היה מזהה.

שבוע טוב להתראות - דליה.

 

תגובתה של חני גנני וזיהוי אנשים: hannyganany@gmail.com

שלום ישראל

זיהיתי בתמונה את סבא שלי ועוד בן משפחה: סבא שלי פישל גליקליך נמצא באמצע השורה האמצעית העליונה, שני אנשים ממנו נמצא שכנא ברגרפריינד שהוא אח של סבתי. אני אראה את התמונה לדודי אולי הוא יוכל לחדש לנו דבר מה.

תיבת טקסט: בחזרה לעמוד הקודם